aASitemap & Contact SitemapContact

Wij zijn genomineerd voor de NIAZ Jaarprijs 2017

Wij zijn geselecteerd voor de Jaarprijs 2017 van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ). Slechts tien ziekenhuizen mogen door naar de finale, vier daarvan zijn Vlaams: AZ Sint-Maarten Mechelen, de Volkskliniek van AZ Sint-Lucas Gent, UZ Gent en RZ Heilig Hart Tienen.

De NIAZ Jaarprijs wordt uitgereikt aan de zorginstelling met het beste verbeteringsinitiatief voor een hogere kwaliteit van zorg. Het educatieproject van RZ Heilig Hart Tienen over de VIR’s of Vereiste Instellingsrichtlijnen kreeg van het publiek meer dan 2000 stemmen en zal op 21 november op de finale in Delft worden voorgesteld aan de NIAZ-vakjury. 

Bedoeling van de NIAZ Jaarrpijs is dat zorginstellingen tonen hoe zij de kwaliteit en veiligheid in de zorg verbeteren en kunnen leren van elkaar. 

Joeri Dejaeger, afdelingshoofd Kwaliteit & Procesoptimalisatie: “Wij kozen een educatieproject waaraan al onze kwaliteitsteams hebben meegewerkt in aanloop naar onze NIAZ-audit (juni 2017): een campagne rond de essentiële kwaliteitsnormen voor medewerkers, patiënten en bezoekers, waaraan het ziekenhuis in élk domein van de zorg moet voldoen om accreditering te kunnen behalen. In het NIAZ-jargon noemt men deze normen de vereiste instellingsrichtlijnen of kortweg VIR’s. VIR’s gaan bijvoorbeeld over infectiepreventie, patiëntenidentificatie, medicatieveiligheid, medische apparatuur, het voorkomen van doorligwonden, valpreventie of veilig injecteren. Doel van het project was ervoor zorgen dat ziekenhuismedewerkers deze VIR’s perfect kennen en altijd en overal uniform toepassen. Tegelijk wilden we patiënten en bezoekers informeren over standaardvereisten voor veilige en kwalitatieve zorg en hun eigen bijdrage daarin.

We scoorden 100% op de VIR’s in onze audit. Maar weinig ziekenhuizen slagen hier in bij hun eerste accrediteringsaudit! Wij zijn dan ook erg trots op die score en dienden daarom dit project in voor de NIAZ Jaarprijs 2017.”

Massaal gestemd

De hele maand september konden professionals, patiënten en zorgconsumenten stemmen op hun favoriete voorbeeld. 57 zorginstellingen dongen mee voor een finaleplaats voor de NIAZ Jaarprijs. Er werd massaal gestemd: meer dan 25.000 stemmen werden online uitgebracht. Het project van RZ Heilig Hart Tienen kon rekenen op veel enthousiasme. “We ontvingen meer dan 2000 stemmen en mogen op 21 november naar Delft voor de finale”, aldus Joeri Dejaeger. Een vakjury beoordeelt op die dag de genomineerde inzendingen en presentaties. De winnaar ontvangt de NIAZ Jaarprijs 2017.

Meer weten over onze NIAZ-accreditatie? Lees het persbericht.

Bekijk de nominaties.