Nagellak | gelnagels | kunstnagels - Juwelen | Piercings | Festivalbandjes

Nagellak | gelnagels | kunstnagels - Juwelen | Piercings | Festivalbandjes

Het zuurstofgehalte in je bloed wordt tijdens de operatie continu gemeten aan de hand van een saturatiemeter. Dit toestelletje wordt door middel van een knijper op de vinger bevestigd en meet de waarde ter hoogte van de nagel. De zuurstofsaturatie is een belangrijke parameter die de anesthesist gedurende de volledige ingreep opvolgt. Soms verplaatst de anesthesist de knijper van vinger of teen. Door (gel)nagellak kan deze waarde afwijken en een foutief negatief beeld geven, wat kan wijzen op een kritieke toestand. Het is in elke situatie belangrijk dat we de correcte waarde kennen.

Ook al word je niet aan de handen of voeten geopereerd, het is voor elke operatie belangrijk dat alle nagels aan zowel vingers als tenen vrij en hygiënisch zijn. Er zitten vaak kleine en onzichtbare groefjes in en rond de (gel)nagellak. Dit is een ideale omgeving waar bacteriën en vuil zich graag in nestelen. Om deze hygiënische redenen zijn juwelen, piercings en festivalbandjes ook niet toegestaan.

Tijdens de operatie wordt vaak een coagulatietoestel gebruikt. Dit is een elektrisch toestel dat kleine bloedvaatjes dicht brandt. Dit apparaat kan reageren met metaal, juwelen en piercings waardoor het nodig is om dit te verwijderen. Tenslotte kan een ring bij een zwelling de vinger afknellen en kan een piercing in de neus of mond in extreme gevallen in de luchtpijp vallen wanneer er een buisje voor de beademing in de mond of neus geplaatst wordt.

Lichaamshygiëne

Lichaamshygiëne

Om het infectierisico te beperken is een goede hygiëne van lichaam en haren van belang. Was het lichaam en haren de avond vóór of de dag van de operatie bij voorkeur onder stromend water van de douche. Gebruik geen enkele vorm van make-up, bodylotion of dagcrème. We ontsmetten de operatiezone maar door vettige crèmes kan deze ontsmettingsvloeistof niet optimaal inwerken. Daarnaast is het controleren van de huidskleur en de grootte van de pupillen van de ogen belangrijk voor de anesthesist. Hiervoor is make-up niet gewenst.

Scheren van de operatiestreek

Scheren van de operatiestreek

De chirurg vermeldt op de consultatie wanneer dit voor jou van toepassing is. Doe dit de avond voor of de ochtend van de operatie met een elektrisch scheerapparaat. Gebruik geen scheermesjes want dit kan wondjes veroorzaken waardoor het infectierisico stijgt. Tijdens de operatie is het van belang dat er geen haartjes in de wonde komen. Nadien wordt de operatiewonde afgeplakt met een verband. Het scheren van de operatiestreek zorgt er dan voor dat de verbandwissel minder pijnlijk is.

Nuchter zijn

Nuchter zijn

Onder nuchter blijven verstaan we dat er gedurende 6 uur voor het uur van opname niet gegeten, gedronken of gerookt mag worden. Braken en misselijkheid kunnen na een operatie optreden, ook al is dit door de huidige verdovingstechnieken (anesthesie) en medicatie goed te voorkomen en te behandelen. Het is echter wel belangrijk dat er geen vocht of voeding in je maag zit voor de operatie start. Het braken van voeding en vocht kan zelfs gevaarlijk zijn als dit tijdens de operatie gebeurt. Door te roken gaat de maag ook maagsappen produceren en verhoogt dit het risico op braken. Er ontstaat ook meer slijmvorming en irritatie van de luchtwegen als je gerookt hebt.

Het spreekt voor zich dat het gebruik van alcohol, roken en alle soorten drugs af te raden is voor een goede gezondheidstoestand. Het veelvuldig gebruik hiervan heeft ook een effect op de verdoving (anesthesie). De verpleegkundige zal je tijdens het opnamegesprek enkele standaardvragen hierover stellen. Wees hier eerlijk over zodat de anesthesist op de hoogte is van jouw gebruik en zo nodig het medicatiebeleid kan aanpassen. Weet ook dat alle verpleegkundigen en artsen zich strikt houden aan het beroepsgeheim en je deze informatie in alle veiligheid kan delen.

Preoperatieve vragenlijst, Begeleiding & Uur van opname

Preoperatieve vragenlijst, Begeleiding & Uur van opname

Preoperatieve vragenlijst

Je hebt een preoperatieve vragenlijst ontvangen tijdens de consultatie of deze wordt opgestuurd na het maken van de afspraak voor de ingreep. Vul deze correct in, indien nodig met hulp van de huisarts. Verwijst de chirurg je door naar de (huis)arts voor een bloedafname of elektrocardiogram? Doe dit tijdig en bezorg ons, ten laatste een week voor de operatie, deze documenten. De anesthesist kijkt jouw dossier na zodat alle nodige voorbereidingen genomen kunnen worden. Indien nodig bellen ze je op om verdere vragen te stellen over jouw medische voorgeschiedenis of wordt er een afspraak ingepland op de consultatie anesthesie.

Begeleiding

Je gaat een aantal uren in het ziekenhuis blijven. Ook al duurt je operatie niet lang, je hebt een algemene verdoving ondergaan en/ of kalmerende medicatie gekregen wat nog verdere opvolging vraagt in ons dagziekenhuis. We vragen je ook om een begeleider te voorzien die je op de kamer in het dagziekenhuis komt afhalen om je naar de auto te begeleiden. Uiteraard mag je niet zelf met de auto rijden. Je mag het ziekenhuis wel verlaten maar de dag van de operatie/ verdoving moet je nog gebruiken om thuis onder begeleiding te herstellen hiervan.

Uur van opname

De dag voor de operatie zal de secretaresse je telefonisch het exacte uur van je opname doorgeven. Dit gebeurt op het telefoonnummer dat je hebt doorgegeven bij het plannen van de operatie. Indien er nog aandachtspunten zijn ( zoals het niet of juist wel innemen van medicatie ) dan worden deze meegedeeld.

Al deze maatregelen dragen bij tot jouw veiligheid en een correct en efficiënt verloop van de operatie. Wees je ervan bewust dat bij het niet naleven van één of meerdere maatregelen jouw operatie kan worden uitgesteld. Indien je deze toch niet kan naleven, gelieve contact op te nemen via het nummer 016/ 55 18 07 tussen 9u en 13u.